NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 1 Exercise 1.1

December 22, 2021
NCERT Solutions for 8 Maths Chapter 1 Ex 1.1 Rational Numbers

Are you looking for the best NCERT solutions for class 8 maths chapter 1 exercise 1.1? If your answer is yes, you visited the right website (Skill Awesome).

Rational numbers class 8 exercise 1.1 provides a comprehensive study of concepts and formulas related to rational numbers and a variety of questions and problems to test students’ understanding of rational numbers. This chapter is an essential part of the syllabus for class 8 maths. Because it lays the foundation for understanding other mathematical concepts and operations. Which students will have to face in higher classes.

The questions in this exercise cover a wide range of topics, including identifying rational and irrational numbers, converting fractions to decimals, and performing arithmetic operations with rational numbers.

It is an excellent resource for the students as we provide solutions to all the questions one by one. The solutions are written in a clear and concise manner, making it easy for the students to understand and follow.

Let’s start with exercise 1.1 class 8

NCERT Class 8 Maths Chapter 1 Exercise 1.1 Answers

Q1. Using appropriate properties find.

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 1

Solution:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 1 answer 1.1
ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 1 answer 1.2


Q2. Write the additive inverse of each of the following:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 2

Solution:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 2 answer 2.1
ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 2 answer 2.2
ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 2 answer 2.3
ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 2 answer 2.4
ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 2 answer 2.5

Q3. Verify that: -(-x) = x for:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 3

Solution:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 3 answer 3.1
ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 3 answer 3.2

Q4. Find the multiplicative inverse of the following:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 4

Solution:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 4 answer 4.1
ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 4 answer 4.2
ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 4 answer 4.3
ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 4 answer 4.4
ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 4 answer 4.5
ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 4 answer 4.6

Q5. Name the property under multiplication used in each of the following:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 5

Solution:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 5 answer 5

Q6. Multiply 6/13  by the reciprocal of -7/16:

Solution:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 6 answer 6

Q7. Tell what property allows you to compute:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 7

Solution:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 7 answer 7

Q8. Is 8/9 the multiplicative inverse of -1+(1/8) ? Why or Why not?:

Solution:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 8 answer 8

Q9. If 0.3 the multiplicative inverse of 3+(1/3) ? Why or why not?:

Solution:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 9 answer 9

Q10. Write:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 10

Solution:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 10 answer 10

Q11. Fill in the blanks:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 11

Solution:

ncert class 8 maths chapter 1 exercise 1.1 question 11 answer 11

Read also

Article Categories:
Class 8th Maths · Class 8th Maths (Eng)

Leave a Reply